2009
 

 

19 december 2009 : Er ligt weer sneeuw. De AR 86 gaat er tegenaan voor een rit naar Lobbes
 

25 oktober : Laatste dag van het seizoen, dag voor de leden met aansluitend een avondrit. Diverse stellen in ongebruikelijke samenstelling, beter weer dan voorzien en daardoor een paar mooie foto's.

12-13 september : De dagen van het erfgoed waren een succes. De brandweer is gekomen om met hun ladderwagen op de foto te komen. Aan het eind van de dag was de SE9974 beschikbaar om een rit in het donker te maken. Wellicht een oefening voor een soortgelijke rit aan het eind van het seizoen? Binnenkort volgt hier meer nieuws over.

15-16 augustus : Een festival met grote allure. Bekijk hierover onze page spéciale.

14 augustus : Na 12 jaar afwezigheid kunnen we weer electrich rijden naar Lobbes.

 

6-14 augustus : Onze ploeg is hier druk bezig met de her-electrificatie. Een precies en lastig werk dat ons een aantal dagen en nachten bezig heeft gehouden. Een klus die noodzakelijk is om weer met electrische trams Lobbes te kunnen bereiken. Spoorauto ART300 trekt hier een wagen met kabelhaspel en de ladderwagen.

25 mei : Een bruiloft in het Museum. Dat zou tamelijk gewoon nieuws zijn, ware het niet dat het een van onze actieve leden betrof.
Ze hadden de A9073 + A1590 gehuurd. Séverine aan de handels van de A9073. Onze felicitaties voor het jonge stel.

10 mei : Er is geen excuus meer om geen tram gezien te hebben op ons terrein, sinds bij de ingang een geheel gereviseerd oud waarschuwingsbord geplaatst is. Binnenkort zal aan de mast die erachter staat een duidelijk uithangbord prijken.


Sinds de terugkomst van SE9974 had deze motorwagen nog niet in de gewone dienst gereden. Dat gebeurt sinds 10 mei, tot genoegen van de bezoekers die zich herinneren dat dit type gedurende 25 jaar de regio doorkruist heeft.

4 mei : Het herstel van de vracht-motorwagen is begonnen. Allereerst worden de beschadigde of verrotte onderdelen gerdemonteerd.
De wagen is er slechter aan toe dan wij ons voorgesteld hadden. Het zal vrijwel neerkomen op herbouw van de carosserie.

13 april : Dankzij de werkzaamheden op 11 april en het vrijmaken van de wisselplaats Quatre Bras, kunnen er voortaan aanhangwagens meegenomen worden. Wagen A18328, recent uit de revisie gekomen, is de eerste op dit trajectgedeelte, getrokken door de AR86.
Hier de AR alleen, op de terugweg.

11 april : Weer een dag hard werken, maar voor de actieve leden gaf het voldoening: Met behulp van een graafmachine werd het spoor vrijgemaakt van steenslag dat er bovenop lag in de omgeving van de wisselplaats Quatre Bras. Rond de wissels moest toch veel met de hand gedaan worden. gezien de overvloed aan steenslag die deze bedekte.

Nadat dit werk uitgevoerd was, kon de werktrein doorrijden tot de overweg rue Bonnet bois.

1 april : De opening van het seizoen 2009 moet gevierd worden! (Woordspeling: in het Frans betekent "arroser" letterlijk: sproeien of water geven, maar figuurlijk ook: iets te vieren hebben). Eerste dag van exploitatie: 5 april

29 maart : Een drukke werkdag met o.a. vernissen van de "Manage", een nieuwe haltepaal bij het museum en de opbouw van de 1590 waaraan verder wordt gewerkt.

10 maart : De SE 9974 is teruggekeerd in Thuin, uit de remise Anderlues van de TEC.

8 maart : Gesloten goederenwagen no. 18328 is zojuist gerestaureerd.

12 februari : De 1590 komt in Thuin aan.
 

11 februari : De vrachtmotorwagen, 2e etappe: het vervoer. Vertrek uit de remise Gosselies. Opladen. Op weg naar een nieuw avontuur.

Februari : De ontmanteling van de vrachtmotorwagen die in Gosselies staat, is begonnen. Dit voertuig was door de NMVB omgebouwd tot railslijpwagen. Die toevoegingen moeten dus verwijderd worden om het voertuig te restaureren in z'n oorspronkelijke staat. De remblokhouders moeten worden afgeslepen. De zes waterreservoirs moesten worden verwijderd. En de beplating moest van de carosserie verwijderd worden. Het motorrijtuig is nu leeg en is klaar voor de volgende fase: het herstellen van het houtwerk.
 

Januari : Tot vreugde van de fotografen is er een mooi dik pak sneew gevallen op het landschap. In de omgeving van Thuin konden wij daardoor een paar mooie foto's schieten.

Januari : In dit stille seizoen wordt de her-electrificatie van het traject Cimetière - Pont du Nord weer ter hand genomen.